Andere diersoorten

  • Kleine knagers
  • Fretten
  • Reptielen / exoten
  • Vogels
  • Wildlife

Kleine knagers

Kleine Knagers

Ook muizen, ratten, hamsters, cavia’s, chinchilla’s en gerbils worden steeds vaker als huisdier gehouden. Ook zij zijn welkom als ze ziek zijn of voor een routinecontrole. Voor deze kleine knagers heeft Supreme Selection een aangepaste en gezonde voeding, verkrijgbaar in onze praktijk na bestelling.

Fretten

Fretten

Fretten zijn leuke en speelse huisdieren, maar in tegenstelling tot konijnen en cavia’s zijn ze minder geschikt voor jonge kinderen. Als een fret eenmaal echt bijt, laat hij niet meer los! Daarom is het van groot belang dat een fret van jong af aan goed wordt opgevoed en dit kan je niet aan jonge kinderen toevertrouwen.

Fretten moeten ingeënt worden tegen hondenziekte. Deze ziekte kunnen ze krijgen van besmette honden en fretten. Eenmaal de fret hondenziekte heeft, is het bijna 100% zeker dat hij dood zal gaan! Het is daarom belangrijk dat je fret beschermd wordt door een vaccin. De eerste inenting wordt gegeven op de leeftijd van 9 weken, de tweede op 12 weken. Daarna moet het spuitje jaarlijks herhaald worden. Je kan hiervoor terecht na afspraak.

Op het moment van de jaarlijkse vaccinatie wordt de fret ook volledig onderzocht. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar problemen die specifiek bij fretten kunnen voorkomen:

  • de oren (oormijten)
  • hartauscultatie (hartproblemen)
  • vacht (alopecie, parasieten)
  • buikpalpatie (tumoren) en nagels

Is je fret ziek, dan kan het nodig zijn om meer gespecialiseerde onderzoeken te doen. De meeste onderzoeken (bloedanalyse, urinecontrole, huidstalen, RX, echo, …) kunnen gebeuren  in onze praktijk. Wij zijn ook uitgerust om operaties en tandheelkundige ingrepen te doen bij fretten.

Heeft u een vrouwelijke fret en kweekt u niet, dan kan u haar best laten steriliseren. Fretjes blijven namelijk continu loops van ongeveer maart tot augustus. De ononderbroken hormonenproductie werkt in op het beenmerg, wat infecties en bloedarmoede met de dood tot gevolg kan geven. Je fret laten dekken maakt tijdelijk een einde aan de loopsheid, maar hou er wel rekening mee dat hiervan een nestje van gemiddeld 8 jongen kan komen! Een blijvende oplossing voor je fret is een sterilisatie. Dit kan vanaf de leeftijd van 6 à 8 maanden, dus voor de eerste loopsheid. Voor de ingreep maken we gebruik van gasanesthesie: dit is heel veilig en zorgt voor een snelle recovery. Je fret mag dezelfde dag al naar huis.

Heb je een mannelijke fret dan kan castreren een oplossing bieden voor de sterke geurontwikkeling die ontstaat vanaf de puberteit. Ook deze ingreep gebeurt met behulp van gasanesthesie.

Reptielen / exoten

Reptielen / exoten

Reptielen worden steeds meer als huisdier gehouden.
Slangen, leguanen, baardagamen, gekko’s en schildpadden krijgen we geregeld over de vloer.

Reptielen zijn sterk afhankelijk van hun omgeving, daarom is de manier van huisvesten voor deze dieren van enorm belang. Parameters zoals temperatuur, UV- licht, vochtigheid en voeding zijn belangrijk om ziekte en/of tekorten te voorkomen. De manier van houden verschilt ook erg per soort.  Wij kunnen u informeren over een optimale huisvesting zodat u al een hoop aandoeningen kan vermijden.

Zieke reptielen vertonen vaak een slechte eetlust. Ze vermageren, vervellen slecht en zijn minder actief. Een grondig onderzoek door de dierenarts is dan nodig om het exacte probleem vast te stellen. Ook hiervoor ben je aan het juiste adres bij Dierenartsencentrum Assist.

Indien een chirurgische ingreep nodig is, gebeurt dit in ons centrum met de meest geavanceerde technieken.

Vogels

Vogels

Ook vogels zijn welkom in ons dierenartsencentrum. Vogelgeneeskunde is erg verschillend van soort tot soort. Een buizerd heeft een sterk verschillend ziektebeeld van een gans of een kanarie. Vogels kunnen individueel of in groep beoordeeld worden. Dikwijls moeten wij microscopische onderzoeken doen of stalen opsturen naar een laboratorium. Door het werk van Dr. Michels in het Natuurhulpcentrum zijn wij goed onderlegd in spoedgevallen bij vogels. Vooral in orthopedische operaties (fracturen) kunnen wij een jarenlange expertise voorleggen.

Om onnodige stress voor je vogel, klein of groot, te vermijden, raden we je aan om een afspraak te maken. Leg het probleem zo goed mogelijk uit zodat we de gepaste tijd en omstandigheden voor jouw vogel kunnen voorzien.

Wildlife

Wildlife

Door ons werk in het Natuurhulpcentrum, reeds meer dan 25 jaar, kunnen we ook een uitgebreide kennis voorleggen in de behandeling van minder voorkomende diersoorten. Daar worden van leeuwen tot tijgers, wolven tot lynxen, apen tot krokodillen en meer behandeld. Spannend en erg intrigerend werk!

Terug naar Diensten